Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023
20.4 C
Athens
spot_img

Αλέξανδρος Παππάς: «Στόχος μου η καθιέρωση και η προβολή του αθλήματος» (ΦΩΤΟ)

Ημερομηνία :

Περηφάνια και αισιοδοξία για το μέλλον από την Ελληνική Ομάδα Πρακτικής Σκοποβολής, η οποία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα IPSC όπλων χειρός (πρακτική σκοποβολή) που διεξήχθη στο Βελιγράδι κατάφερε να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία junior με αθλητές έως 21 ετών.

Συνέντευξη: Γιάννης Νάκος

Ταλαντούχοι νέοι από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά με κοινό σκοπό και ομαδικό πνεύμα κατάφεραν ένα πολύ σημαντικό για τα δεδομένα της Ελλάδας επίτευγμα, νικώντας στο νήμα την ομάδα της Ρωσίας, σκορπώντας χαμόγελα σε όλους τους λάτρεις της πρακτικής σκοποβολής.

 width=

Το SecurityNews.gr επικοινώνησε με τον Αλέξανδρο Παππά μέλος της τριμερούς ομάδας που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό (Νικόλαος Λουπέλλης -ΣΟ Ρόδου, Αθανάσιος Παλιογιάννης-ΣΑΛ Φλώρινας) προκειμένου να μας «μυήσει» στη πρακτική σκοποβολή, αλλά και να μας μεταδώσει τις δικές του σκέψεις και τα συναισθήματα για τη συμμετοχή του σε αυτόν τον μεγάλο διαγωνισμό.

 width=

Αλέξανδρε συγχαρητήρια για τη συμμετοχή και φυσικά για τη μεγάλη σας επιτυχία. Θα ήθελες να μας μιλήσεις για τη συμμετοχή σου στο διαγωνισμό και τον στόχο σου για την επόμενη ημέρα.

Συμμετείχα τόσο ατομικά όσο και ομαδικά στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Σερβία και ειδικότερα στο Βελιγράδι.Με τον πατέρα μου σκεφτήκαμε την ιδεά να φτιάξουμε μια τριμελή ομάδα, έτσι ώστε να πάρουμε μέρος σε μια απαιτητική δοκιμασία μεγάλου βεληνεκούς, καθώς γνωρίζαμε ότι κάτι τέτοιο θα δοκιμάζε σε πρώτο χρόνο τις δυνάμεις και την αυτοσυγκέντρωση μας. Ο αγωνάς είχε διάρκεια τεσσάρων ημερών και αποτελούνταν από 24 στάδια. Μάλιστα το πεδίο στο οποίο δοκιμαστήκαμε και προπονηθήκαμε, μας διατέθηκε έπειτα από άδεια της ειδικής αντιτρομοκρατικής ομάδας της Σερβίας. Ήταν δύσκολος αγώνας, αλλά έπειτα από στοχευμένη προπόνηση και ψυχραιμία στα στάδια, καταφέραμε να κατακτήσουμε τη 2η θέση πίσω από τη Ρωσία, με εμένα να βρίσκομαι στην 5η θέση. 

Αν θα μπορούσα να συνοψίσω τον στόχο μου για την επόμενη ημέρα αυτός θα ήταν να καθιερωθώ με την παρουσία μου στους διαγωνισμούς και φυσικά να προβάλλω το άθλημα και τις δυνατότητες του, σε ολοένα και περισσότερο κόσμο.

Άλεξανδρε θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για την πρακτική σκοποβολή και από πότε ξεκίνησες να προπονείσαι πάνω σε αυτό;

Αλέξανδρος: Ξεκίνησα πρακτική σκοποβολή πριν από τρία χρόνια και μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο επίτευγμα μου ήταν το πανευρωπαϊκό που με την ομάδα μου κατέκτησα την δεύτερη θέση. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως πρόκειται για ένα άθλημα το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα, και κάθε φορά που λέμε σκοποβολή στο μυαλό όλων  έρχεται η Κορακάκη και ο σταθερός στόχος. Τουναντίον η πρακτική σκοποβολή είναι εντελώς το αντίθετο καθώς ειναι δυναμικό, θέλει μεγάλη αυτοσυγκέντρωση ψυχρότητα και πολυ εξάσκηση με το όπλο. Η κύρια διαφορά μεταξύ της κλασσικής σκοποβολής, είναι ότι υπάρχει κίνηση, πολλοί στόχοι, μέταλλα και αλλαγές γεμιστήρα.

 width=

Στην Ελλάδα υπάρχουν χώροι που μπορεί κάποιος να προπονηθεί;

Ναι υπάρχουν τα πεδία βολής όπου και προπονούμαστε εντατικά. Στη Θεσσαλονίκη είναι δύο, το ένα στον Λαγκαδά και το άλλο στη Νάρρες. Το δυσκολότερο όμως είναι το ζήτημα της ελλιπούς γνώσης για το άθλημα. Και με αυτό εννοώ αφενός την απουσία γνώσης από το κοινό για το άθλημα και από την άλλη την δυσκολία στο να βρεις κάποιον μέντορα που θα σε στηρίξει και θα επενδύσει πάνω σου. Τέτοια άτομα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν. Δυστυχώς πρέπει να ασχοληθεις από μόνος σου αν θέλεις να επιτύχεις στο άθλημα.

 width=

Αλέξανδρε θα μπορούσε να αποτελέσει μια προσωπική πρόκληση για το μέλλον, έτσι ώστε οι ομαδικές και ατομικές επιτυχίες σου να διαδώσουν περισσότερο το άθλημα και γιατί όχι να κινητοποιηθεί περισσότερο και η Πολιτεία;

Αυτό επιδιώκω τόσο εγώ όσο και οι συναθλητές μου φυσικά όλα τα άτομα που ασχολούμαστε σοβαρά με το άθλημα της πρακτικής σκοποβολής, γιατί αναγνωρίζω τόσο εγώ όσο και εκείνοι πως είναι ένα άθλημα για το οποίο υπάρχει αρκετός χώρος για να γίνει ευρέως γνωστό και να προσελκύσει και νέα άτομα στον χώρο. Και όλο αυτό θα δημιουργήσει νέες καταστάσεις με περισσότερα σκοπευτήρια,καλύτερες εγκαταστάσεις και φυσικά περισσότερη προβολή για το άθλημα.

Ο εξοπλισμός είναι ακριβός για τέτοιου είδους εκπαίδευση; Είναι κάτι το οποίο μπορεί να αποκτήσει κάποιος που δεν έχει εμπειρία με το αντικείμενο;

Αλέξανδρος: Δυστυχώς το άθλημα είναι ακριβό. Για έναν λόγο όμως. Όχι για τον εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός, δήλαδή το όπλο, η ζώνη κτλπ. είναι ακριβός αλλά σε λογικά πλαίσια. Το ζήτημα είναι οι σφαίρες, οι οποίες κοστίζουν 15 ευρώ/50 τεμάχια. Αυτό συμβαίνει επειδή απαγορεύται η αναγόμωση στην Ελλάδα, δηλαφή να φτιάξει κάποιος από μόνος του και με τη σωστή προεργασία και κανόνες ασφαλείας σφαίρες. Είναι πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο έχουν λύσει από προ πολλού οι υπόλοιπες χώρες όπου και έχει αναπτυχθεί το άθλημα. Προσωπικά θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει προκειμένου το άθλημα να γίνει περισσότερο προσιτό στο κοινό.

 width=

Εν κατακλείδι αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο άθλημα βρίσκεται υπό την αιγίδα της ΣΚΟΕ, με την πρακτική σκοποβολή να βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και την Ελλάδα να αναλαμβάνει το επόμενο πανευρωπαϊκό το 2022 με πόλη διεξαγωγής την Κόρινθο.

Το Securitynews.gr θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό αθλητών που προάγουν την ευγενή άμμιλα, τον αθλητισμό και φυσικά μέσω των επιτυχιών τους την Ελλάδα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Κοινοποίηση άρθρου :

Εγγραφή στο newsletter

Διαβάστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

spot_img

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα