Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022
15.5 C
Athens
spot_img

O ρόλος της ΜΙΤ, ο απρόβλεπτος Ερντογάν και οι Βρυξέλλες

Ημερομηνία :

Κλειστά παραμένουν για 12η ημέρα τα ελληνικά σύνορα σε ολόκληρη την παραμεθόριο περιοχή του Έβρου, καθώς η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει χιλιάδες παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια.

Αποστολή στον Έβρο: Γιάννης Νάκος

Οι Ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες με προεξέχουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών(ΕΥΠ) έχουν “απλωθεί” κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και με συντονισμένες ενέργειες παρατηρούν, καταγράφουν και βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τους επιτελείς στην Κατεχάκη και φυσικά στο Υπουγείο Προστασίας τους Πολίτη και το ΥΠΕΞ. Βέβαια να σημειωθεί πως από την πρώτη ημέρα της ελληνοτουρκικής κρίσης με φόντο το μεταναστευτικό, η Διεύθυνση Πληροφοριακών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ έδειξε εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά,καθώς σύμφωνα με πληφορίες του Securitynews.gr το Τμήμα Επιχειρήσεων στον Κυβερνοχώρο, το Τμήμα ΜΜΕ, καθώς και τα Τμήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου, Ψυχολογικών Επιχειρήσησεων και Στρατηγικής Επικοινωνίας βρίσκονται “επί ποδός” από την πρώτη ημέρα.

Από την αντίπερα όχθη του ποταμού, τον δικό τους ρόλο επιθυμούν να διαδραματίσουν και οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες, καθώς η ΜΙΤ και σε αντιδιαστολή με την “αόρατη” και πολλές φορές απαρατήτηρητη δράση των ελληνικών Μυστικών Υπηρεσιών δρά απροκάλυπτα,  δείχνοντας ήδη με το “καλημέρα” τις προθέσεις της.

Τα καθημερινά “τηλεγραφήματα” ή άλλιώς η σύγχρονη επικοινωνία με κρυπτογράφηση που ξεπερνά την συμβατική χρήση των ήδη υπάρχουσων εφαρμογών, φανερώνουν την αλλαγή στάσης και την διαφοροποίηση των εντολών που έχουν δεχθεί οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Εάν παρακολουθήσει κάποιος τα socia media και τους δημοσιογράφους που συνδέονται στενά με το καθεστώς Ερντογάν μπορεί να διαπιστώσει πως η τουρκική προπαγάνδα βρίσκεται στο ζενίθ! Συγκεκριμένα η εικόνα που παρουσιάζεται προς τα ξένα ευρωπαϊκά δίκτυα ενημέρωσης και κατ’επέκταση προς τους πολίτες των ξένων χωρών (και της Τουρκίας) είναι πως οι μετανάστες που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά, ψάχνουν εναγωνίως έξοδο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με “χώρα transit” την Ελλάδα. Μάλιστα παρουσιάζουν fake news για δήθεν νεκρούς, αστυνομική βία και πολλά άλλα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

“Η ΜΙΤ σε δράση”

Οφείλει να τονισθεί, πως οι Ελλληνικές Μυστικές Υπηρεσίες μελετούν, συλλέγουν και αποκωδικοποιούν, βίντεο μικρής διάρκειας συνήθως κάτω του ενός λεπτού, όπου αποτυπώνουν με τον πιο εμφανή τρόπο στελέχη της τουρκικής ΜΙΤ, φορώντας καθαρά ρούχα, έχοντας άσπρα οχήματα και καλύπτοντας εμφανή σημεία του προσώπου τους, να δείνουν οδηγίες προς διακινητές και παράνομους μετανάστες για το ποια σημεία είναι περισσότερο “ευάλωτα”. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις φέρουν επάνω τους ελαφρύ οπλισμό με πιστόλια τύπου Glock, και Beretta ,τα οποία δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν πυροβολώντας στον αέρα “ως απαντηση” προς τα ελληνικά αποτρεπτικά πυρά.

Επιπροσθέτως, στελέχη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, φαίνεται τις τελευταίες ημέρες να “επιμορφώνουν και να επικαιροποιούν” τις οδηγίες του Ερντογάν τόσο προς την Στρατοχωροφυλακή(JADARMA), οσο και προς τους επίλεκτους της τουρκικής αστυνομίας POH που βρίσκονται ήδη από το Σάββατο κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Οι τελευταίοι, έχουν πρωτοστατήσει τόσο σε επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία το τελευταίο 18μηνο, ενώ είναι η μοναδική ομάδα της τουρκικής αστυνομίας που σύμφωνα με πληροφορίες “χαίρει της εκτίμησης και φυσικά της εμπιστοσύνης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν”, καθώς ήταν εκείνη που κατάφερε να διασώσει τον Τούρκο Πρόεδρο στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

“Ο απρόβλεπτος Ερτογάν”

Μετά το πέρας των χθεσινών διερευνητικών επαφών τόσο της Τουρκικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Τούρκο Πρόεδρο στις Βρυξέλλες, όσο και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με ευρωπαίους αξιωματικούς και ηγέτες χωρών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε εμφανώς θυμωμένος και δίχως να προβεί σε δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η στάση του σώματος του καθ’όλη τη διάρκεια των συζητήσεων, σε συνδυασμό με την “άτακτη φυγή” του από την συνέντευξη Τύπου, φανερώνει αφενός τον εκνευρισμό του και αφετέρου μια βαθιά ανησυχία για το τί μέλλει γενέσθαι.

Δεν είναι κοινό μυστικό, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις βιαστικές, και πολλαπλές αποφάσεις που λαμβάνει όταν “το μπαλάκι καίει” και πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αρχίσει να παγιδεύεται στην παγίδα που έστησε για την Ελλάδα, ενώ διαπιστώνει πως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα δεν είναι με το μέρος του, γεγονός που ενδέχεται να τον οδηγήσει σε απρόβλεπτες ενέργειες με απόρροια όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές “ακόμη και ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα”.

” Οι Βρυξέλλες”

Η Ευρώπη σταδιακά και με μικρά βήματα δείχνει να δίνει απαντήσεις σε “καυτά” ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, όμως έχει ακόμη πολύ δουλειά μπροστά της, προκειμένου να μπορέσει να αποτελέσει θεματοφύλακα επί του πρακτέου όλων όσων έχει διατυπώσει στις ιδρυτικές της διακηρύξεις. Για το ζήτημα του ευρωπαϊκού στρατού και της ενοποίησης όλων των χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο, είναι κάτι που ευτυχώς ή δυστυχώς δεν πρόκειται στο άμεσο μέλλον να υλοποιηθεί. Αυτό το οποίο όμως μπορεί να γίνει case study για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, είναι από τη μια η ανάγκη για ταχύτερη ανταπόκριση των ευρωπαϊκών χωρών και από την άλλη η περεταίρω απόδειξη με πράξεις, των δηλώσεων υποστήριξης και αλληλεγγύης. Όμως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, με “ευρωπαϊκές φωνές” να ελπίζουν πως με τη φυγή του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε τα πράγματα θα βαδίσουν προς μια ομαλοποίηση και αποκατάσταση, σε ένα δίκτυο ανθρώπων ιδιαίτερα ιδιαίτερα περίπλοκο στις αποφάσεις και το παρασκήνιο που το διακατέχει.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, Καστανιές Έβρου

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Κοινοποίηση άρθρου :

Εγγραφή στο newsletter

Διαβάστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

spot_img

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα