Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
24.2 C
Athens
spot_img

Οι εξεγέρσεις των Ρομά και ο “πονοκέφαλος” της ΕΛ.ΑΣ

Ημερομηνία :

Ελλάδα 2020. Μια χώρα που πασχίζει να ξεφύγει από τις παθογένειες του παρελθόντος, όμως είναι “καταδικασμένη” να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια λάθη.

Η προαναφερόμενη φράση ανήκει σε όλους μας. Την έχουμε ακούσει στο δρόμο, στη Βουλή (sic) και φυσικά την έχουμε διαβάσει σε πολλά posts κυρίως πολιτικών στα social media.

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Αυτό που δεν έχουμε δει μέχρι και σήμερα, είναι η πολιτική της μηδενικής ανοχής σε οτιδήποτε παραβατικό που πληγώνει αφενός τη Δημοκρατία μας και αφετέρου την προσωπική ελευθερία του καθένα από εμάς.

Μάλλον θα έπρεπε να με διορθώσει κάποιος, διότι τους τελευταίους μήνες, όντως υπήρξε πολιτική μηδενικής ανοχής κυρίως με αποδέκτη το αντιεξουσιαστικό κίνημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όμως αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα και όχι επί του παρόντος.

Η λέξη “κλειδί” στο μυαλό όλων των πολιτών, φαντάζομαι και αρκετών πολιτικών, είναι η έκφραση “επιλεκτική αντιμετώπιση των καταστάσεων ανάλογα με το τι μας βολεύει”.

Εν έτη 2020, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με τα τόσα προβλήματα η χθεσινή ημέρα με τις πολυάριθμες εξεγέρσεις των Ρομά ανά την Ελλάδα, έδωσε “τροφή” για σκέψη και προβληματισμό σε αρκετούς, όμως πολύ περισσότερο αποτέλεσε το εφαλτήριο (τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω) για μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση των υβριδικών και ασύμμετρων απειλών από την Ελληνική Αστυνομία και όχι μόνο.

Ουάου! Θα μπορούσε να αναφωνήσει κάποιος κακοπροαίρετος αναγνώστης, “Είναι οι Ρομά τόσο μεγάλη απειλή”; Η απάντηση οφείλει να αποφύγει απλουστευτικές αναγνώσεις των παλαιότερων ετών και να επικεντρωθεί στο ζοφερό παρόν της after-covid εποχής, που θα μας απασχολήσει με αρνητικό τρόπο τα επόμενα 1-2 έτη.

Οι Ρομά, όπως κάθε Έλληνας πολίτης, απολαμβάνουν δικαιώματα, προνόμια και φυσικά επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις σε σύγκριση με αρκετούς συμπολίτες μας. Το γεγονός αυτό a priori δεν είναι κάτι κακό. Τουναντίον θα έλεγα, σε αρκετές περιπτώσεις θεωρώ πως είναι απαραίτητο. Αυτό που δεν είναι απαραίτητο πλέον, είναι η ανάγκη μας να δικαιολογήσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες των Ρομά και πολύ περισσότερο, να τις συνδέσουμε και να τις οδηγήσουμε εσφαλμένα προς μια πορεία υπέρμετρης δικαιολόγησης των παραβατικών πράξεων τους.

Είναι πασιφανές, ότι οι Ρομά, εκτός κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων και προτύπων εκπαίδευσης και ομαλής ένταξης στο κοινωνικό σύνολο (βλ.Πατήρ Αθηναγόρας, Δενδροπόταμος Θεσσαλονίκης), τείνουν προς την παρανομία.

Η προαναφερόμενη διαπίστωση δεν αποτελεί ένα ακόμη αυθαίρετο σχόλιο μισαλλοδοξίας και δογματικού φανατισμού, όπως έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε στην Ελλάδα. Είναι κάτι που οποιοσδήποτε μπορεί να το επαληθεύσει, αφενός εάν μελετήσει προσεκτικά τα στοιχεία που προέρχονται από την ΕΛ.ΑΣ και τις δικαστικές Αρχές και αφετέρου πραγματοποιήσει ο ίδιος αυτοψία σε μέρη και περιοχές συγκέντρωσης Ρομά.

Οφείλω να ομολογήσω, ότι η πλειονότητα των συλληφθέντων Ρομά δεν ξεπερνούν μόνο μερικά άρθρα του Π.Κ, και παραμένουν για μεγάλο μέρος της ζωής τους ως “low profile criminal” έχοντας στο παλμαρέ τους συλλήψεις και καταδίκες για κλοπές, βανδαλισμούς και ξυλοδαρμούς.

Σε αυτό όμως που θέλω να δώσω βάση, είναι ότι ουδείς ενδιαφέρθηκε πραγματικά για αυτούς τους ανθρώπους. Από τα πρώτα πακέτα βοήθειας της δεκαετίας του ’80 και την παροχημένη εκλογικά σκοπούμενη επιδοματική πολιτική, οι Ρομά έχουν αφεθεί έρμαιο στις ορέξεις “λίγων και εκλεκτών”. Αυτών που έχουν “κερδίσει” το δικαίωμα να τους εκπροσωπούνε και να “μοιράζουν την πίτα”.

Οι Ρομά αποτελούν ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του πως μπορεί κάποιος να εφαρμόσει στη πράξη όσα έχει αναφέρει ο βραβευμένος Νομπελίστας Ν.Τσόμσκυ σχετικά με τις τεχνικές αποπροσανατολισμού της μάζας με σκοπό την χειραγώγηση της τελευταίας.

Τα παραδείγματα αναρίθμητα τα τελευταία χρόνια, με χιλιάδες παιδιά να παραμένουν δίχως εκπαίδευση, δίχως επιλογή στο δικαίωμα του εκλέγειν και φυσικά χωρίς κανένα λόγο στην επιλογή συντρόφου. Όλα τα προαναφερόμενα στο βωμό ενός πρόσκαιρου εκλογικού αποτελέσματος το οποίο έχει συνοδευτεί από μια εκ νέου επιδοματική πολιτική.

Και επιστρέφουμε στο χθες. Μια ψεύτικη ανάρτηση στο Tik Tok πως ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος, ήταν η αφορμή για να ξεσπάσουν σφοδρά επεισόδια, με τους Ρομά σε όλη σχεδόν τη χώρα, να βρίσκονται σε έξαλλη κατάσταση.

Αιτία ήταν η δολοφονία, το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής ενός 18χρονου Ρομά από 64χρονο στη Μεσσήνη. Δεν θέλω να γίνω νομικός, διότι δεν είμαι και ούτε να σχολιάσω το ζήτημα εκτός των δημοσιογραφικών ορίων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ρομά, Ευθύμη Δημητρίου, μετά την προφυλάκιση του 64χρονου, μια ανάρτηση στο Tik Tok ανέφερε ψευδώς πως ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του.

Αυτό ήταν η σπίθα για να ξεσπάσει η ένταση, καθώς εκατοντάδες εξαγριωμένοι Ρομά σε πολλές περιοχές της χώρας βγήκαν στους δρόμους, άναψαν φωτιές, απέκλεισαν δρόμους και ζητούσαν από την ελληνική δικαιοσύνη να φυλακιστεί ο 64χρονος, ο οποίος πυροβόλησε τον 18χρονο, όταν τον βρήκε μέσα στην ιδιοκτησία του.

“Ο πονοκέφαλος της ΕΛ.ΑΣ και οι χθεσινοί πυροβολισμοί”

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι επιτελείς στην Κατεχάκη μετά και τα χθεσινά άγρια επεισόδια με τους Ρομά. Κυριάρχο στοιχείο στις μεταξύ τους συζητήσεις όπως μεταφέρουν στο Securitynews.gr είναι η “κωλυσιεργία και η αργοπορία σχετικά με τις εντολές προς συλλήψεις και καταστολή του πλήθους”.

Όπως αποκαλύψαμε πρώτοι χθες στο Securitynews.gr στην περιοχή των Μεγάρων οι Ρομά εκτός από μολότοφ και πέτρες δεν δίστασαν να ρίξουν με καραμπίνα κατά των Αστυνομικών.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει πληθώρα ερωτημάτων κυρίως προς την ηγεσία, με αρκετούς αστυνομικούς και συνδικαλιστές να “κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου” για το τι μέλλει γενέσθαι σε ανάλογες περιπτώσεις που τα πράγματα θα κλιμακωθούν.

Επιπροσθέτως, ένα ακόμη ερωτηματικό μετά και τα χθεσινά επεισόδια, είναι ο τρόπος που θα αντιδράσει η Ελληνική Αστυνομία, σε περίπτωση “αυθόρμητης” εξέγερσης από παράνομους μετανάστες ή αιτούντες Άσυλο που βρίσκονται στο στάδιο της προσωρινής διαμονής σε δομές μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση τους.

Γίνεται ευρέως αντιληπτό, ότι κάτι τέτοιο από πλευράς μεταναστών αφενός θα είναι περισσότερο οργανωμένο και αφετέρου θα κλιμακωθεί τόσο σε ποιότητα όσο και ποσότητα απειλών.

Και αυτό διότι, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε στενή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ είχε στο στόχαστρο και κατόρθωσε να διαλύσει “θύλακες τζιχαντιστών” τόσο σε νησιά, όσο και στην ενδοχώρα, γεγονός που τάραξε τα νερά στο ήδη θολό και ομιχλώδες τοπίο των ΜΚΟ στην Ελλάδα.

Κρατήστε αυτό το ερωτηματικό. Διότι εάν δεν “απαντηθεί” εσωτερικώς και με σχέδιο, κάποιοι θα αναγκαστούν να απαντήσουν σε σκληρές ερωτήσεις στο άμεσο μέλλον. Όχι σε εμάς τους δημοσιογράφους, αλλά στους αστυνομικούς που θα βρίσκονται στη πρώτη γραμμή, δεχόμενοι πυρά δίχως την ευκαιρία να απαντήσουν και να υπερασπιστούν τόσο τον εαυτό τους, όσο και τους πολίτες.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Κοινοποίηση άρθρου :

Εγγραφή στο newsletter

Διαβάστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

spot_img

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα