Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023
20.4 C
Athens
spot_img

Δικαστική Αστυνομία: «Έρχονται» 700 προσλήψεις – Δείτε πότε!

Ημερομηνία :

Σε τροχιά υλοποίησης έχει τεθεί η πρόσληψη προσωπικού για την Δικαστική Αστυνομία, με τον νέο θεσμό να τον δούμε αρχικά να λειτουργεί σε πιλοτικό στάδιο σε δικαστήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στο όλο εγχείρημα είναι ο αριθμός των στελεχών που πρόκειται να προσληφθούν άμεσα και ο οποίος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», θα ανέλθει, μόνο για αυτή την πρώτη περίοδο, σε 600 άτομα για το ένστολο τμήμα και άλλα 100 άτομα για το πολιτικό τμήμα.

Ο θεσμός της Δικαστικής Αστυνομίας λειτουργεί εδώ και χρόνια σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, αλλά στη χώρα μας οι μέχρι τώρα νομοθετικές προσπάθειες για τη θέσπισή του είχαν μείνει στα συρτάρια.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 19 Ιουλίου και αμέσως μετά θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ψήφισή του από τη Βουλή, ικανοποιώντας και ένα πάγιο αίτημα δικαστών, εισαγγελέων, δικαστικών υπαλλήλων και όλου του νομικού κόσμου, δηλαδή όλων αυτών που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πόσο μπορεί το συγκεκριμένο νομοθέτημα να συνδράμει στην πολυθρύλητη προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης και στη βελτίωση της ποιότητας και του χρόνου απονομής της.

Δικαστική Αστυνομία: «Έρχονται» 700 προσλήψεις - Δείτε πότε!
Δικαστική Αστυνομία: «Έρχονται» 700 προσλήψεις – Δείτε πότε!

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο επεξεργάστηκε ομάδα εργασίας, η οποία ως βασικό κορμό της είχε τον εφέτη Αθηνών Κώστα Σαργιώτη, τον εφέτη Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Δημήτρη Νικολόπουλο, τον εφέτη Πατρών Αντώνη Αλαπάντα και την ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο Αθηνών Χριστίνα Σαλάππα.

Το προσωπικό

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, πρόκειται να ιδρυθεί ένα χωριστό Σώμα, το οποίο θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα αποτελείται τόσο από ένστολο όσο και από πολιτικό – επιστημονικό προσωπικό. Το πολιτικό τμήμα θα περιλαμβάνει επιστήμονες ειδικευμένους σε κρίσιμους τομείς, οι οποίοι θα παρέχουν με ταχύτητα και υπευθυνότητα τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις τους σε συγκεκριμένα ζητήματα επί εκκρεμών δικών, συνεπικουρώντας τους δικαστές και εισαγγελείς στο έργο τους.

Ζητήματα που ανακύπτουν κατά τον χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων, η κατανόηση των οποίων ενδεχομένως απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και αφορούν πλέον μεγάλο αριθμό δικών, συνήθως σχετίζονται με σύνθετες οικονομικά και τραπεζικά κινήσεις ή σχέσεις, χρηματιστηριακές συναλλαγές, ηλεκτρονικά εγκλήματα, ιατρικά και ιατροδικαστικά θέματα, αλλά και με πιο απλά, πλην όμως εξίσου χρήσιμα ζητήματα, όπως η μετάφραση και διερμηνεία στην επικοινωνία με αλλοδαπές αρχές, διαδίκους κ.λπ.

Δικαστική Αστυνομία: «Έρχονται» 700 προσλήψεις - Δείτε πότε!
Δικαστική Αστυνομία: «Έρχονται» 700 προσλήψεις – Δείτε πότε!

Σημαντική καινοτομία αποτελεί η πρόβλεψη κλάδου νομικών επιστημόνων με αντικείμενο τη διενέργεια προανακρίσεων και προκαταρκτικών εξετάσεων, η οποία αναμένεται να επιταχύνει την ποινική δίκη, τόσο κατά την προδικασία όσο και συνολικά, και να συμβάλει στην ποιοτικότερη απονομή της Δικαιοσύνης.

Το ένστολο τμήμα θα επωμιστεί εξίσου σημαντικά θέματα της λειτουργίας των Δικαστηρίων, όπως η φύλαξη των μεγάρων και η ευταξία των συνεδριάσεων, κυρίως όμως την εκτέλεση καταδικαστικών ποινικών αποφάσεων, που αναμένεται να αποφέρει σημαντικά ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό και να συμβάλει ουσιαστικά στην εμπέδωση του κράτους δικαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Κοινοποίηση άρθρου :

Εγγραφή στο newsletter

Διαβάστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

spot_img

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα